Dobrodošli na mojem spletnem portalu!

Ste doslej spregledali avokado?

Ste spregledali avokado

Če ste odgovorili pritrdilno, potem lahko rečemo, da zamujate marsikaj. Avokado ni zgolj okusen sadež, pač pa je hkrati poln zdravja za vaše telo in primeren za uporabo v številnih receptih. Potem ko boste enkrat vedeli vse o avokadu, bo zagotovo postal del vaše vsakodnevne prehrane.

In ne bomo se ustavili zgolj pri uživanju tega sadeža, pač pa povedali nekaj tudi na temo uporabe v lepotne namene. Avokado je zares vsestranski in zagotovo ni dobro gledati mimo, ko se sprehajamo med policami s sadjem in zelenjavo. Vas zanima več?

Avokado in njegov vpliv na zdravje

Avokado je izjemno zdrav sadež, ki vsebuje veliko zdravih maščob, ki pospešujejo prebavo in pripomorejo k ohranjanju mišične mase. Pa ne le to. Obenem skrbijo tudi za pospešeno izgorevanje maščob. Z rednim uživanjem avokada boste zaščitili svoje srce in ožilje.

Obenem boste poskrbeli za ustrezno stopnjo holesterola in zdrave oči. Ker avokado deluje protivnetno, je odličen borec proti različnim boleznim, ki nastanejo na ta način. Smo že zapisali, da pomaga uravnavati krvni tlak? Avokado namreč vsebuje veliko kalija, ki je odličen prav na tem področju.

Kaj vse se nahaja v avokadu?

Da je en sadež lahko tako zelo dobrodejen za naše telo, mora vsebovati veliko zdravih hranil. In avokado jih vsebuje kar 25! Ko govorimo o vitaminih, ne moremo mimo vitaminov A, B, C, E in K. Avokado pa ne skopari niti z železom, bakrom, magnezijem in kalijem.

Poleg omenjenega vitamina E, ki skrbi za srce in ožilje, pa k temu precej prispevata še vitamin B6 in folna kislina. Če želite storiti še nekaj več za svoje srce in ožilje, sezite po avokadu. Ker deluje tudi kot izjemen antioksidant, je naš velik zaveznik v boju proti raku.

Avokado v kozmetiki

Avokado pa ni koristen zgolj v prehrani, pač pa ga uporabljamo tudi v kozmetične namene. Že z uživanjem avokada poskrbimo za to, da se proces staranja nekoliko upočasni, a koristen je še drugače. Tako je denimo zelo znan pripravek iz avokada, ki skrbi za lepe in zdrave lase. Seveda govorimo o avokadovi maski za lase.

Izjemno koristen pa je tudi za našo kožo. Prav v ta namen na spletu najdemo kar nekaj receptov za avokadovo masko za obraz. Na kožo namreč deluje pomlajevalno, saj dobro neguje suho in razpokano kožo, obenem pa je učinkovit tudi v boju proti luskavici. Celo gube se skrivajo pred tem super sadežem.

Kako uživati avokado?

Morda nekateri avokada ne primete v roke, ker ne veste, kaj točno bi z njim. Povejmo, da gre za sadež, ki začuda ne dozori na drevesu. Niti ne v trgovini, pač pa pri nas doma! V trgovini kupimo zelenega in ga doma pustimo v družbi jabolk ali samega.

Zrel avokado
Avokado je zrel in najbolj okusen, ko se lupina obarva blado rumeno.

Dnevno opazujemo spreminjanje barve in ga v roke vzamemo, ko blago porumeni. Takrat boste opazili, da se koža pod rahlim pritiskom prstov nekoliko vdre in tudi prijetno diši. Nikakor pa ne smemo dovoliti, da bi bil sadež rjav, torej preveč zrel.

Avokado ima na sredi veliko koščico, zato ga navadno razrežemo na dve polovici in koščico vzamemo ven. Slastno meso lahko jemo kar z žličko ali pa ga postrgamo v posodico in ga vključimo v vrsto receptov. Odličen je na toastu, kot priloga, celo v solati.

Pa dober in zdrav tek!

V branje priporočamo tudi ...

Nezdrava hitra hrana

Kako nezdrava je v resnici hitra hrana?

Pri hitri hrani je treba na nekaj opozoriti. Ko govorimo o njej in o slabem vplivu na naše zdravje, zapišimo, da je škodljiva na dva načina. Prvi je seveda dejstvo, da je pripravljena na hitro, na starem olju in vsebuje različne aditive ter slabe maščobe. Kot drugo pa je škodljiv […]

Nasvet za nekoga, ki se vedno počuti lačen?

Občutek, da ste nenehno lačni, je pogosta težava, ki je morda povezana z vašo izbiro hrane. Dober začetek je razumevanje, kako različna živila vplivajo na vaš občutek polnosti. Rafinirani ogljikovi hidrati tvorijo velik delež prehrane večine ljudi. Zelo pogosto se zgodi, da je to eden izmed največkrat izbranih hranil ravno […]