Dobrodošli na mojem spletnem portalu!

Kaj je retroaktivna ljubosumnost in kako se je znebiti?

Vsi smo bili tam – spoznali ste nekoga novega in vse je super, a kmalu je prišel čas, ko ste  spoznali njegovo romantično in  spolno zgodovino. BAM. Nekateri ljudje so zmožni brez problemov iti čez razodetje, da so njihovi partnerji nekoč uživali seks uživali v troje ali so se pred kratkim razšli z ljubeznijo svojega življenja.

Drugi ljudje pa se ujamejo v začaran krog zaskrbljenega premišljevanja o preteklosti svojih partnerjev, kar je znano kot »retroaktivno ljubosumje«. Po mnogih mesecih, ko sem se spopadel s partnerkino preteklostjo v svoji glavi in preizkušal različne praktične vaje, sem lahko premagal to ljubosumno stanje. Torej, zdaj želim deliti to, kar sem se naučil, z drugimi, sedaj tukaj z vami, ki berete ta članek.

Spodaj je nekaj najpomembnejših orodij v vašem boju proti retroaktivni ljubosumnosti.

Ljubosumje je samo v vašem umu.

Če ste nenehno obsedeni z romantično ali spolno preteklostjo vašega partnerja s točno določeno osebo, potem je ena najboljših stvari, ki jo lahko naredite, da to ustavite, ta, da se naučite trenirati svoj um, da se ne bo zadrževal na tej temi, ko se pojavi v vaši glavi. Temu obsesivnemu razmišljanju v psihologiji rečemo ruminiranje.

Edini razlog, zaradi katerega trpite, je ta, da tej temi v vaši glavi namenjate ogromno prostora, več kot pa si ga takšna tema lahko sploh zasluži.

Razmislite o tem: če si nikoli ne dovolite, da bi se zapletli v neskončno razmišljanje o preteklosti vašega partnerja, ali bi tehnično še vedno trpeli zaradi retroaktivne ljubosumnosti?

Ko je vse povedano in storjeno, je edina stvar, ki vas loči od tistih, ki ne trpijo, to, da razmišljate o tej stvari in ne. Z vidika zunanjega opazovalca , ni ničesar, kar tistega, ki trpi, ločuje od tistega, ki ne trpi (morda z nekaj izjemami, če naprimer ostajajo posledice odnosa z bivšim partnerjem, kot je naprimer otrok – tega se bomo lotili v prihodnjem članku).

Resnica je, da ne morete nadzorovati naključnih misli, ki se pojavijo v vaši glavi – ne glede na to, ali ste ljubosumne vrste, ali ne – vendar lahko nadzorujete, ali se boste odločili, da se boste zadrževali v teh mislih.

Prenehajte biti ujetnik vaših misli.

Če se želite, se lahko odločite, da se izognete prežvekovanju stvari, ki so se zgodile v preteklosti vašega partnerja. To je lahko težko, vendar to ni nemogoče. Samo zavedati se morate, ko ste odšli v črvino misli o preteklosti in se prisiliti, da se iz nje povzpnete in se osredotočite na nekaj drugega. Predlagam, da se tega problema lotite tako, da najprej natančno določite, o čem razmišljate. Zapišite na list papirja kolikor lahko o svoji ljubosumni misli: vrste stvari, o katerih razmišljate, kako pogosto, kje, kdaj itd.

Za to lahko poskusite vaje prostega združevanja, to je pisanje tistega, kar pride v glavo brez razmišljanja ali urejanja. Poskusite natančno določiti naravo vaših misli in jih razdeliti na različne vrste.

Na primer, moje razmišljanje o preteklosti moje punce je bilo razdeljeno na tri različne tabore:

  • Kratki, a zelo detajlni filmi o tem, da je z drugimi fanti.
  • Skoraj konstantne, ponavljajoče se slike fotografij, ki sem jih videl, ko sta bila z njenim bivšim partnerjem še skupaj.
  • Odganjanje misli, ki so se vsilile v mojo glavo

Ta vaja vam pomaga, da jasno razumete, kakšne miselne vzorce je treba izkoreniniti. Potem je dobesedno samo vprašanje, kako se znova osredotočiti na trenutek, ko se pojavi eden od teh vzorcev. Recimo, da se znajdete v nizu misli o vašem partnerju in nekdanjem ljubimcu – kako sta se spoznala, kako sta prvič seksala, kako sta spočela otroka. No… samo ustavite se! To lahko storite, če želite. Prisilite se, da se osredotočite na nekaj drugega. Poglejte film. Pojdite pod tuš. Igrajte računalniško igro. Pokličite prijatelja. Naredite karkoli, da odvrnete vaš um iz preteklosti nazaj v sedanjost.

Odličen način usposabljanja uma, da živi v tem trenutku, je meditacija.

Predlagam, da najprej poiščege nekaj “vodenih meditacij”, saj je prakso lažje razumeti, ko vas nekdo vodi skozi proces, oziroma vam nekdo govori, kako je treba. Potem napredujte z meditacijo brez pomoči in kmalu boste začeli pridobivati ​​več “nadzora” nad svojim umom.

Retroaktivno ljubosumje ne more preživeti aktivnega uma

Pogosto trpljenje zaradi retroaktivne ljubosumnosti pomeni, da verjetno niste dovolj produktivni v vsakodnevnem življenju, zato se na nek način počutite neizpolnjeni. Ne pozabite, da ljubezen do uma zasedajo izzivi, zato, če ne zagotovite nobenih, bo šel um nazaj v preteklost in sestavljal namišljene zgodbice.

Če ste ujeti v dolgočasnem delu, brezposelnosti ali občutku izgube je to popolna osnova za negativne, nesmiselne misli.

Če ste polno vključeni v življenje, imate hobi ali službo, ki vas zanima in vznemirja, imate veliko prijateljev ali družino in se običajno ukvarjate z rednimi dejavnostmi, ki vam dajejo smisel, boste manj verjetno trpeti zaradi retroaktivne ljubosumnosti.

Vaš um preprosto ne bo imel časa za razmišljanje o neuporabnih stvareh, če je v celoti vključen v smiselno okolje.

Stanje retroaktivne ljubosumnosti ni tako močno, kot mislite. Vse, kar je sestavljeno iz misli v vaši glavi o preteklosti, ne more odvzeti tega, kar se dogaja v sedanjosti. Vse je samo v vaši glavi.

 

 

V branje priporočamo tudi ...

Kako ohraniti prijateljstvo moškega

Kako ohraniti odnos z moškim na prijateljski ravni

Jasna meja je med tem, da nas zanima življenje določene osebe, ali pa nas zanima oseba sama. Vsaj tako mislimo; moški namreč pogosto razumejo žensko prijaznost kot flirtanje, oz. seksualni interes, medtem ko ženske mislijo, da so moški samo prijazni, pa v resnici flirtajo. Takšna je ugotovitev nove študije Evolucijske […]

Skrivnostni svet svingerjev

Vsi smo že slišali za svinganje, kajne? Ko pomislimo na do, khm, “dejavnost”, si predstavljamo dva para, ki se kdaj pa kdaj malo zamenjata. Ali pa zamaskirane orgije, kot v Eyes Wide Shut. Vsak ima svoje mnenje o svinganju. Nekaterim se zdi bolj ogabno, drugim popestritev, tretjim pa je svinganje […]