Dobrodošli na mojem spletnem portalu!

Ali zdravi prigrizki sploh obstajajo?

Zdravi prigrizki

Le kdo med nami je takšen junak, da si drzne reči, da občasno ne uživa v slastnih prigrizkih. Sama beseda nas spomni na večinoma nezdrave razvade in grizljanje čipsa pred televizijo, morda na glodanje piškotov in podobno. Enostavno ne gre brez prigrizkov.

Filmi bi bili dolgočasni, saj bi ves čas razmišljali o hrani. K sreči pa ne drži, da so vsi prigrizki nezdravi. Ne verjamete? V nadaljevanju vam zaupamo nekaj nasvetov, kaj grizljati pred televizijo ali zgolj v trenutkih, ko nam nekaj manjka, pa še sami ne vemo, kaj.

Grizljajte zelenjavo

Pa ne mislimo na solato. Lahko si denimo narežete korenček na dolgo paličice in si jih privoščite s kakšno omako. Ljubitelji bučk zagotovo poznate 100 in 1 recept za to, kako jih spremeniti v slasten prigrizek. Lahko jih prav tako narežete na paličice, popečete in začinite s česnom v prahu. Tako pripravljene vam bodo še kako teknile.

Še en nadvse enostaven in zdrav prigrizek si lahko pripravite iz samo dveh sestavin. Očistite zeleno, narežite na enake kose in stebla na notranji strani premažite z arašidovim maslom. Pri slednjem bodite pozorni samo, da ne vsebuje dodanega sladkorja, palmovega olja, in da so arašidi iz bio pridelave.

Ste za nekaj sadnega?

Ko so na televiziji dobri filmi, je navadno ura takšna, da ni več priporočljivo poklicati za dostavo pice. Toda kaj jesti, da bi v tem uživali, hkrati pa ne segli po nezdravih prigrizkih? Verjetno vam v tistih trenutkih paše tudi sladoled, ki pa je navadno poln sladkorja in tako ne preveč primeren za večerno razvajanje.

Za takšne trenutke imejte v hladilniku pripravljeno jagodičevje (lahko ga tudi zamrznete). Stresite ga v skodelico, prelijete s hladnim jogurtom in dobro premešate. Upamo staviti, da vam bo teknilo bolj kot katerikoli sladoled. Lahko dodate tudi nekaj rastlinske smetane.

Glodajte oreščke!

Če kaj velja za zdrav prigrizek, potem so to raznovrstni oreščki. Gre za sila okusen in zdrav prigrizek, ki je lahko vedno pri roki. Z oreščki pa poleg užitka v telo vnesemo še cel kup koristnih hranil, ki nam koristijo na različne načine. Vitamini, minerali, antioksidanti in omega 3 maščobne kisline.

Vse našteto je več kot dobrodošlo za naše telo, a kljub temu bodite previdni. Večerno grizljanje nas lahko zanese in z oreščki je popolnoma enako kot z vso drugo hrano in živili. Tudi zdravega je lahko enkrat preveč. Za oreščke nekako velja, da so primerni za vmesne malice, ko nas popade lakota. Takrat je priporočljivo zaužiti za eno pest mešanih oreščkov.

Privoščite si solato

Na začetku smo omenili, da ne mislimo solate, a vseeno moramo med zdrave prigrizke šteti tudi to. Pa resnično ne bomo pisali o skledi zelene solate. Narežite paradižnik in papriko. Da bo krožnik videti bolj mamljivo, lahko uporabite češnjev paradižnik in različne barve paprike.

Korenček - zdrav prigrizek
Korenčkove paličice s čičerikino omako spadajo med okusne zdrave prigrizke.

Dodajte nekaj oliv, koščke feta sira in nekoliko pokapajte z oljčnim oljem ter limoninim sokom. Če ste ljubitelj popra, seveda tudi nekaj tega. Tako, pred vami bo neverjetno lep, pisan in zdrav krožnik.

Pa dober tek!

V branje priporočamo tudi ...

Katera hrana je najboljša za zdravje možganov? (1. del)

Hrana, ki jo jemo, ima lahko velik vpliv na strukturo in zdravje naših možganov. Pomembno je, da uživamo hrano, ki spodbuja delovanje možganov, in podpira tako kratkokročno in dolgoročno delovanje možganov. Možgani so energetsko intenzivni organ, ki uporablja približno 20 odstotkov telesnih kalorij, zato potrebuje veliko dobrega goriva za ohranjanje […]

Omega 3 maščobe

Kaj so omega 3 maščobne kisline?

V medijih radi beremo o zdravem načinu prehranjevanja in pri tem ne moremo mimo vitaminov, mineralov ter drugih pomembnih snovi, ki skrbijo za to, da smo zdravi. Prav tako pa verjetno ni članka, ki ne bi vsaj enkrat omenil pomembnosti uživanja omega 3 maščobnih kislin. Sčasoma to sprejmemo in se […]